یکی از ماشین آلات صنعتی مهم توی خطوط بسته بندی دستگاه لیبل چسبان هستش. ماشینی که از اون با اسم دستگاه لیبل زن (صنعتی) هم نام میبرن و نقش ارزنده ای تو صنعت بسته بندی داره. اگه یه سری به قفسه ها توی فروشگاه های بزرگ بزنین، میبینین که بسته بندی بدون لیبل محاله.
برای همینم این دستگاه به بخش حذف نشدنی تو کارخانه های با خطوط بسته بندی تبدیل شده. به همین خاطر گروه صنعتی امین ماشین به عنوان یکی از تولید کننده های مطرح کشور تصمیم گرفته تا با طراحی و ساخت تخصصی این دستگاه سهمی اثرگذار در بازار این ماشین آلات داشته باشه.
ویدئو (فیلم ) دستگاه لیبل چسبان
در فیلم میتوانید تمامی مراحل لیبل زدن روی بطری را به صورت کامل مشاهده نمایید.
نمیدونم اهمیت لیبل توی بسته بندی رو چقدر میدونین؟ اما باید بگم که این اهمیت احتمالا بیشتر از اون چیزیه که تصورشو میکنین. ولی چرا من این ادعا را میکنم؟ پاسخ این سوال رو علوم مرتبط با تجارت میدن، اونها میگن که موفقیت کسب و کارها رو باید به توان فروش و بازاریابی گره بزنیم. حالا همین بازاریابی (و اصطلاحا مارکتینگ) وابستگی زیادی به بسته بندی محصول داره.
کمی ساده تر این طور میگم که هرچقد بسته بندی ها جذاب تر باشن، اثر بیشتری تو جذب مخاطب دارن. حالا اینو در نظر داشته باشین که طراحی لیبل و کیفیت لیبل چسبانی دو تا پارامتر اصلی تو جلب نظر بصری مشتریا هستن. راحت تر بگم، لیبل زدن با کیفیت بالا مشتری های بیشتری رو جذب می کنه و این کار کمک به فروش بالاتره.
انواع دستگاه لیبل زن
این دستگاه انواع مختلفی داره که سه مدل از اونها تو کشور ما پر مصرف تر هستن. این سه مدل عبارتند از:
● دستگاه لیبل زن پشت چسب دار
● دستگاه لیبل شرینک
● دستگاه لیبل او پی پی
در مجموعه امین ماشین در حال حاضر دستگاه های لیبل زن پشت چسب دار و لیبل شرینک رو ارائه می دیم. همچنین به زودی دستگاه او پی پی هم به سبد محصولات این گروه صنعتی اضافه میشه. در کنار این سه مدل لیبل های IML نیز تو کشور ما به تازگی حضور پیدا کردن که البته درصد بسیار کمی از بازار رو در دست دارن. اصولاً دستگاه لیبل چسبان رو بر اساس نوع لیبل مربوطه دسته بندی می کنیم. در ادامه به بررسی مختصر اونها می پردازیم.
دستگاه لیبل زن پشت چسب دار
لیبل های پشت چسب دار پرمصرف ترین و محبوب ترین و در عین حال شناخته شده ترین نوع لیبل هستن. ساخت و چاپ اونها به نحویه که تمامی سطح پشتشون آغشته به چسبه و میتونن بر روی سطوح بطری بچسبن. به وقت طراحی می تونیم براشون هر شکل هندسی رو در نظر بگیریم. یا مثلاً میتونیم به صورت نیم دایره یا به شکل های غیر هندسی بخشی ازشون رو برش بزنیم.
البته در کاربرد اونها یه نکته مهم وجود داره. اونم اینکه فقط می تونیم بر روی سطوح صاف و صیقلی بچسبونیمشون. پس قبل از انتخاب و طراحی حتماً به این نکته مهم توجه داشته باشین. نکته مهم دیگه ای که برای استفاده از دستگاه لیبل زن پشت چسب دار باید در نظر داشته باشیم اینه که لیبل ها به صورت رول باشن.
این رول روی یه بخش از دستگاه قرار میگیره و دستگاه اونها را باز میکنه و دونه به دونه از روی رول جدا و روی بطری ها می چسبونه. نکته مهم دیگه این که در چه وجه هایی از بطری می تونیم لیبل پشت چسب دار رو بچسبونیم؟ سه وجه هر بطری که لیبل روی اون ها می چسبه شامل کناره بطری ( که خودش میتونه شامل چند وجه در بطری های مکعبی باشه. یعنی جلو، عقب، چپ و راست)، کف و سطح فوقانی بطری هستش. در قسمت کناره ها می تونیم یک یا ۲ و یا حتی ۳ لیبل رو بچسبونیم.
همچنین ممکنه یک لیبل رو به نحوی بچسبونیم که نیمی از اون بر روی کناره و نیمی دیگر بر روی سطح فوقانی قرار بگیره. اگه بخوایم به طور ساده و جامع امکان لیبل چسبانی رو بررسی کنیم اینطور می گیم که هر لیبلی رو که بتونیم با دست روی بطری بچسبونیم، با دستگاه هم میتونیم اون رو بچسبونیم.
دستگاه لیبل زن پشت چسبدار دو طرفه مناسب ظروف تخت و گرد
دستگاه لیبل چسبان از نوع لیبل شرینک
لیبل های از نوع شرینک یکی از جذاب ترین انواع لیبل هستن. همونطور که در بخش قبل اشاره کردیم، لیبل پشت چسبدار صرفاً بر روی سطوح صاف می چسبه. اما لیبل شرینک روی هر سطحی با هر طراحی و شکل هندسی قرار می گیره. این ویژگی همون چیزیه که این نوع لیبل رو از سایرین متمایز می کنه و مزیت اصلی اونهاست. به این لیبل ها حرارتی هم می گیم. دلیلش هم نحوه محکم شدنشون به روی بطری هاست. جنس لیبل که از یک نوع پلیمره به گونه ایه که حرارت اون را جمع (تنگ) میکنه.
این لیبل ها به صورت استوانه ای که سر و ته باز داره بطری رو احاطه میکنن. بعد از اینکه لیبل دور تا دور بطری رو گرفت، با اعمال حرارت اون را به دور بطری جمع (تنگ) می کنیم و به این ترتیب لیبل بر روی بطری می چسبه. با این حساب برای چسبوندن این نوع از لیبل ها بر روی بطری دو کار اصلی انجام می دیم. اول قرار دادن لیبل استوانهای دورتادور بطری و دوم اعمال حرارت برای جمع کردن (چسباندن) لیبل.
دستگاه لیبل شرینک شامل دو بخش اصلی هستش که هر کدام یکی از این دو کار رو انجام میدن. بخش اول لیبل گذاره که لیبل رو برش و روی بطری قرار می ده. بخش دوم که تونل حرارتی نام داره با اعمال حرارت لیبل رو روی بطری محکم می چسبونه. مسئله مهم اینه که این دو بخش کاملا مجزا از هم هستن که هر کدوم مستقل از دیگری می تونن کارشون رو انجام بدن. از این نکته مهم اینطور استفاده میکنیم که میتونیم تو ظرفیت های تولیدی پایین از تونل حرارتی به تنهایی و بدون نیاز به دستگاه لیبل گذار و به عنوان دستگاه نیمه اتوماتیک استفاده کنیم.
قرارگیری و چسباندن لیبل شرینک
دسته بندی دستگاه های لیبل زن پشت چسبدار
این دستگاه نزدیک به ۷۵ درصد بازار صنعت لیبل در کشور رو در دست داره. بنابراین آشنایی با دسته بندی اونها برای خریداران کمک خوبی برای انتخاب صحیح مدلهای مختلف را درست هستش. همچنین طراحان و سازندگان با اطلاع از جزئیات بیشتر می تونن کیفیت محصولات خودشون را بالا ببرن.
قبل از اینکه به معرفی و دسته بندی انواع دستگاه های لیبل زن پشت چسبدار بپردازیم لازمه بدونیم که دسته بندی این دستگاه ها بر چه اساسی صورت میگیره. چهار پارامتر مهم تو ایجاد این دسته بندی اثر دارن:
● شکل هندسی بطری ها
● تعداد لیبل هایی که روی هر بطری می چسبونیم
● تعداد وجه هایی که یک لیبل رو روی آنها قرار میدیم.
● موقعیت لیبل
در ادامه به طور مختصر هر کدام از این پارامترها رو شرح می دیم.
دسته بندی بر اساس شکل هندسی
در مورد دستگاه لیبل چسبان به طور سنتی و کلاسیک ، شکل هندسی بطری ها را به دو بخش تقسیم بندی می کنیم:
● گرد (استوانهای)
● تخت (کتابی)
برهمین اساس تقسیم بندی دستگاه رو تو 3 حالت زیر داریم:
البته در سالهای اخیر تغییرات و ابتکاراتی توی طراحی بطری ها ایجاد شده. به همین خاطر بطریهایی با شکل های بیضی، مثلثی، کونیک و حتی شکل های غیر هندسی رو مشاهده میکنیم. هرچند که برای این اشکال جدید به دستگاه های متفاوتی نیاز داریم ولیکن در عرف نامگذاری دستگاه ها، اسامی جدیدی رو مشاهده نمی کنیم. برای این بطری ها عموماً از مکانیزم هایی متناسب با هندسه بطری ها بهره میبریم. این مکانیزم ها رو بر روی دستگاه های گرد، تخت و دو منظوره جایگذاری می کنیم.
درسته که با این کار عملاً دستگاه دیگری خواهیم داشت ولیکن نام دستگاه رو تغییر نمیدیم. به طور خلاصه اینطور میگیم که بر اساس هندسه بطری ها سه مدل دستگاه داریم: گرد، تخت و دو منظوره. برای بطری های گرد (استوانهای) و تخت (کتابی) از یکی از این مدل ها استفاده میکنیم. همچنین برای سایر اشکال هندسی بطری ها با اعمال تغییراتی از یکی از این سه مدل بهره خواهیم گرفت.
دسته بندی بر اساس موقعیت لیبل
اگه خاطرتون باشه در صحبت های قبلی اشاره کردیم که لیبل ها میتونن در کف، کناره ها و یا سطح فوقانی بطری بچسبن. این موارد هم به نوبه خود سبب طراحی مدل هایی برای دستگاه شده. بر این اساس سه مدل خواهیم داشت. دستگاه لیبل زن پشت چسبدار فوقانی ، پشت چسب دار کف و دستگاهی که لیبل را بر روی کناره ها می چسباند. برای مدل آخر هیچ اصطلاح خاصی به کار نمی بریم و اصولا اگه حرفی از فوقانی یا کف نزنیم یعنی لیبل کناره را مدنظر داریم.
دسته بندی بر اساس تعداد لیبل
از جمله پارامترهایی که در ساخت مدل های متنوع دستگاه لیبل چسبان اثر داره تعداد لیبلهایی هستش که بر روی هر بطری می چسبن. این تعداد می تونه از یک تا پنج عدد باشه. هرچند که روی کاغذ هیچ اشکالی نداره که تعداد بیشتری لیبل داشته باشیم اما در عمل همون ۴ و ۵ لیبل بسیار نادره و حتی تعداد سه لیبل هم کاربرد محدودی داره. عموماً برای بطری های گرد یک یا دو لیبل بر روی کناره ها می چسبونیم.
اگه فقط یک لیبل رو بچسبونیم، این لیبل میتونه بخشی از کناره بطری (محیط) رو در بر بگیره و یا دور تا دور اون رو احاطه کنه. در این حالت به اصطلاح میگیم لیبل “اورلب” است. حالا اگه از دو لیبل کناره برای بطری های گرد استفاده کنیم، معمولا اینطوریه که این دو لیبل مجموعاً تمام محیط اطراف را نمیپوشونن.
هرچند که توی برخی طراحی ها مثل ظروف شیشه ای شکلات صبحانه مثل نمونه های ایرانی نوتلا دو لیبل تمام محیط بطری را می پوشونن. در مورد بطری های تخت (کتابی) به طور معمول از دو لیبل ( عقب و جلو یا چپ و راست) استفاده می کنیم.
برای مثال مایع ظرفشویی، شامپوها، ظروف سس و ظرف های این تیپی همگی شون از دو لیبل کناره بهره میبرن. البته در مواردی برای بطری های تخت ممکنه از یک لیبل استفاده کنیم. مثال شناخته شده آن بطری آب معدنی کتابی هستش.
دسته بندی بر اساس تعداد وجه
صحبت بعدی در مورد تعداد وجه هستش. حالا منظورمون از وجه و تعداد وجه چیه؟ تعداد وجه یعنی اینکه لیبلی که روی بطری میچسبونیم، چند وجه از اون رو میپوشونه؟ به طور رایج لیبل ها تنها یک وجه از بطری رو می پوشونن. یعنی اگه به صورت لیبل فوقانی هستن صرفاً روی سطح فوقانی قرار می گیرن یا مثلا اگه دو لیبل رو بر روی کناره بطری تخت می چسبونیم هر کدوم بر روی یک وجه (مثلا چپ یا راست) قرار میگیرن. اما بعضی وقت ها لیبل های دو، سه و چهار وجهی هم داریم.
مثلاً یه سری از طرحهای بسته بندی عسل به این صورت هستن که یک لیبل داریم که نیمی از اون روی درب (سطح فوقانی) بطری و نیمی دیگه رو روی کناره بطری می چسبونیم. این نوع از لیبل رو دو وجهی میگیم. چیزی در حدود ۹۹ درصد موارد لیبل ها یک وجهی هستن و تنها یک درصد از بسته بندی ها لیبل های چند وجهی دارن. در این بین عمده موارد از همین یک درصد هم دو وجهی هستن و لیبل های سه و چهار وجهی تقریبا کاربرد بسیار نادری دارن.
یک لیبل بر روی دو وجه (فوقانی به همراه کناره)
جمع بندی انواع مدل های دستگاه برای لیبل پشت چسب دار
اگه بخوایم تمامی صحبت هایی که در بالا گقتیم رو در یک جا جمع بندی کنیم می تونیم مدلهای پر مصرف رو به صورت زیر بیان کنیم:
دستگاه گرد زن
این مدل از دستگاه برای چسبوندن یک لیبل به دور بطری های گرد (استوانه ای) کاربرد داره. در مجموعه امین ماشین این مدل از دستگاه ها شامل سه زیر شاخه هستش.
1- دستگاه گرد زن: برای بطری های گرد با یک لیبل به طوری که لیبل بخشی از محیط بطری را احاطه می کنه.
2- دستگاه گرد اورلپ: برای بطری های گرد استوانه ای با یک لیبل به طوری که لیبل دور تا دور محیط بطری را احاطه می کنه.
3- دستگاه لیبل چسبان ویال: که برای بسته بندی های گرد (استوانه ای) با قطر بسیار نازک یعنی چیزی شبیه به لوله آزمایش و ویال دارویی مناسب هستش.
دستگاه دو طرفه
دستگاه لیبل زن پشت چسبدار دو طرفه برای چسبوندن دو لیبل روی بطری ها به کار میره. در مجموعه امین ماشین این مدل از دستگاه شامل سه زیر شاخه هستش.
1- دستگاه دو طرفه تخت: این دستگاه به منظور چسبوندن لیبل روی بطری های تخت (کتابی) یا دو لیبل خواهد بود.
2- دستگاه دو طرفه دو منظوره: این دستگاه برای الصاق دو لیبل به بطری های گرد و تخت به کار میره. برای همینم بهش دو منظوره میگیم.
3- دستگاه دو طرفه گرد اورلپ: این دستگاه برای چسبوندن دو لیبل روی بطری های گرد و یا حتی نیمه گردی هستش که قراره اورلپ (یعنی لیبل ها دورتادور ظرف بگیرن) باشن.
دستگاه فوقانی
این دستگاه برای چسباندن لیبل بر روی سطوح فوقانی و یا کف بطری ها به کار میرود این مدل از دستگاه در مجموعه امین ماشین شامل سه زیر شاخه است.
1- دستگاه فوقانی: این دستگاه به منظور الصاق لیبل بر روی درب (سطح فوقانی) و یا کف بطری های گرد یا تخت به کار میرود.
2- دستگاه فوقانی به همراه دو طرفه: از این دستگاه که کاربرد زیادی در بسته بندی محصولات آرایشی دارد جهت چسبانش لیبل فوقانی و نیز دو لیبل دو طرفه بر روی کناره بطری های تخت یا گرد استفاده کرد.
3- دستگاه فوقانی به همراه گرد اورلپ: این دستگاه نیز کاربرد فراوانی در نایع آرایشی بهداشتی دارد. میتوانیم از آن به منظور چسباندن لیبل فوقانی به همراه یک لیبل گرد به صورت اورلپ (لیبل به دور بطری های گرد به نحوی که تمام محیط بطری را بپوشاند.
دستگاه سه طرفه
دستگاه لیبل زن پشت چسبدار سه طرفه برای الصاق سه لیبل بر روی کناره های بطریها استفاده میکنیم. عموماً به این صورت خواهد بود دو لیبل اصلی بر روی کناره ها یعنی چپ و راست بطری قرار می گیرند و یک لیبل کوچکتر را بر روی یکی از سمت های چپ و راست بالاتر از لیبل اصلی برای درج اطلاعاتی خاص میچسبانیم.
دستگاه لیبل چسبان گرد زن
یکی از پر مصرف ترین مدل های دستگاه لیبل زن است که کاربرد فراوانی در صنایع مختلف دارد. از میان اشکال هندسی که برای طراحی بطری ها در نظر میگیریم، ظروف گرد استوانه ای رواج بسیاری دارند. به همین خاطر هم دستگاهی که برای لیبل چسبانی به روی آنها به کار میرود پر مصرف است. این دستگاه شامل بخش هایی است که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
شاسی
تمامی ماشین آلات صنعتی برای آنکه ایستایی مناسبی داشته باشند به استراکچر (شاسی) نیاز دارند. دستگاه لیبل چسبان گردزن هم از این قاعده مستثنا نیست. به طور کلی سایر بخش های دستگاه به نحوی متصل به استراکچر هستند. ممکن است این اتصال به صورت مستقیم و یا غیر مستقیم ( یعنی مثلا یک بخش مثل فاصله انداز متصل به نوار نقاله است و نوار نقاله متصل به استراکچر) باشد.
نکته دیگر متریال مورد استفاده برای ساخت آن است که بایستی متناسب با کاربرد دستگاه باشد. به طور مثال در صنایع داروسازی استفاده از آهن و آلیاژهای “آهن پایه” نظیر فولاد مجاز نیست. بنابراین برای این صنایع از استیل استنلس برای ساخت شاسی استفاده میکنیم.
در سایر صنایع نظیر غذایی و آرایشی بهداشتی ضرورت عدم استفاده از آهن برای دستگاه لیبل زن را نداریم. بنابراین عموما برای این صنایع میتوانیم از شاسی آهن به همراه روکش استیل استفاده کنیم. متریال دیگر مورد استفاده آلومینیوم است. این فلز پرکاربرد میتواند به خوبی از عهده مقاومت مکانیکی و دینامیکی لازم جهت ساخت شاسی برآید. البته لازم است که نکات مهندسی در طراحی شاسی به درستی رعایت شوند.
فاصله انداز گرد زن
در این دستگاه نیز همانند تمامی مدل های دستگاه لیبل زن از فاصله انداز بهره میگیریم. شاخص ترین مدل در فاصله انداز برای گرد زن، مدل رپراند و صفحه تخت روبرو است. البته میتوانیم از سایر مدل ها نظیر راه بند پنوماتیکی، ستاره ای و حتی دو رپراند روبروی هم استفاده کنیم. ولیکن به طور رایج در دستگاه گرد زن از یک رپراند و صفحه تخت روبرو استفاده میکنیم.
راه بند پنوماتیکی
این مدل از فاصه انداز عموما در دستگاه های با ظرفیت پایین استفاده میشود. دلیلش هم نحوه ی عملکرد مکانیزم آن است. راه بند پنوماتیکی از دو جک تشکیل شده است. جک اول که همان جک اصلی یا راه بند است و جک دوم مکملل عملکرد جک اول. بطری ها پشت سر جک اول در یک ترافیک ساختگی قرار میگیرند. هر بار که این جک باز شود در حقیقت جلوی این ترافیک باز شده اما تنها یک بطری میتواند به جلو بیاید. دلیلش هم حضور جک دوم است. فاصله این جک از جک اول را به نحوی تنظیم میکنیم که تنها یک بطری در این فاصله جا شود.
پس از ورود بطری، جک اول بسته شده و بدین ترتیب یک بطری مابین دو جک محبوس میگردد. حال جک دوم باز و بطری به سمت اپلیکیتور و چسباندن لیبل پیش میرود. آنچه که فاصله ی ظرف هارا تعیین میکند، فاصله زمانی باز بسته شدن جک ها و سرعت عملکرد آنها است. این فاصله زمانی (تاخیر عملکرد جک ها) را میتوانیم از طریق برنامه ای که در کنترلر قرار میدهیم تنظیم کنیم. همچنین سرعت عملکرد جک ها را با استفاده فولی جک و سرعت باد تنظیم میکنیم.
عملکرد دستگاه لیبل زن پشت چسب دار به زبان ساده
آشنایی با عملکرد این دستگاه لیبل زن پشت چسب دار که از زیر دسته های اصلی دستگاه لیبل چسبان است کمک بزرگی است تا بتوانید با جزئیات آن ارتباط خوبی برقرار کنید. هر قدر که بتوانید درک بهتری از عملکرد دستگاه و شناخت بیشتری نسبت به آن داشته باشید ، کارهایی مثل خرید، راه اندازی، تنظیمات، تعمیر و نگهداری از دستگاه برای شما راحت تر خواهد بود.
این دستگاه حاصل مونتاژ تعداد بسیار زیادی از قطعات صنعتی است. با مونتاژ تعدادی از آنها به یک مکانیزم مکانیکی میرسم. حال با اتصال چند مکانیزم میتوانیم هر یک از بخش های اصلی دستگاه را بسازیم. در مجموع هر بخش وظیفه ای را بر عهده دارد. برای اینکه بتوانیم وظایف این بخش ها را تشریح کنیم بهتر است با عملکرد کلی دستگاه آشنا شویم. در ادامه تلاش میکنیم تا در چند پاراگراف به بخش های مختلف دستگاه لیبل چسبان پشت چسب دار اشاره کنیم و سپس به بررسی عملکرد دستگاه بپردازیم.
بخش های مختلف دستگاه لیبل چسبان پشت چسب دار
در این بخش از مقاله می خواهیم به عنوان اولین گام از آشنایی با دستگاه عملکرد آن را به زبان ساده بیان کنیم. هدف ما از ارائه این توضیحات ، بیان کلیات کار دستگاه است تا یک دید کلی برای شما ایجاد کند. برای این منظور ابتدا با لیبل زدن با دست (کاری که همه ما آنرا تجربه کرده ایم) شروع میکنیم. در ادامه بیان میکنیم که دستگاه نیز دقیقا مانند دست عمل میکند. و پس از این صحبت های اولیه بخش های اصلی دستگاه را با هم بررسی میکنیم.
لیبل زنی با دست چگونه است؟
بهتر دیدیم برای روشن شدن موضوع و بیان هرچه ساده تر بخش های مختلف دستگاه لیبل زن پشت چسبدار ابتدا از لیبل زنی با دست شروع کنیم. مطمئناً همه ما بارها چسباندن یک لیبل پشت چسب دار بر روی یک بطری یک کتاب و دفتر یا هر چیز دیگری را تجربه کرده ایم.
بیایید یک مرور کوتاه برای این کار به ظاهر ساده انجام دهیم. برای لیبل زنی با دست ابتدا بطری یا مثلاً دفتر را با یک دست میگیریم. اگر بخواهیم کمی فنی به قضیه نگاه کنیم آن را به کنترل خود در می آوریم.
وجه یا جایی از بطری را که میخواهیم لیبل روی آن بچسبد با چرخش دست در زاویه مناسب قرار میدهیم. سپس یک لیبل را از روی آن ورق زرد روغنی (سیلیکونی) جدا می کنیم و بر روی بطری قرار می دهیم. در مرحله آخر با کف دست و انگشتان بر روی لیبل میکشیم تا بر سطح بطری به طور کامل بچسبد و در اصطلاح لیبل را اتو می کنیم. به طور خلاصه میتوانیم بگوییم که لیبل زنی با دست شامل سه مرحله است :
● کنترل بطری: قرار داد بطری در زاویه مناسب
● الصاق لیبل: قراردادن لیبل بر روی بطری
● اتوی لیبل: محکم کردن لیبل بر روی بطری
خوب است بدانیم دستگاه نیز دقیق دقیقاً همین سه مرحله را اجرا می کند. حالا با این توصیف ها میتوانیم خیلی راحت تر عملکرد دستگاه و بخش های مختلف آن را در ادامه ی این مطلب بررسی کنیم.
کنترل بطری
اولین کار به کنترل درآوردن بطری است. در دستگاه چند بخش با همکاری هم کار کنترل و هدایت بطری را انجام می دهند. بسته به نوع بطری و شکل هندسی آن ممکن است از یک یا همه این بخش ها استفاده کنیم.
● کار انتقال بطری ها در طول کار دستگاه: توسط نوار نقاله پایین و بالا
● کار ایجاد فاصله بین بطری ها: توسط فاصله انداز
● کار صاف کردن بطری ها: توسط صاف کن
حالا اینطور میگوییم که هدایت و کنترل بطری ها کاری است که در قالب سه کار اصلی می گنجد.
نوارهای نقاله
نوارهای نقاله در دستگاه لیبل چسبان کار انتقال بطری ها در حین کارکرد دستگاه را انجام میدهند. این دستگاه ممکن است تنها یک نوار نقاله داشته باشد و یا نوار دومی هم در کار باشد. کار نوار اول بسیار مشخص است و همه ما با آن آشنا هستیم. اما نوار دوم (نوار بالا) به چه منظور به کار میرود؟ حتما تا به حال کار کردن نوار پایین را دیدهایم. بطری ها روی آن قرار می گیرند و به جلو هدایت می شوند.
در برخی موارد لیبل چسبانی یک انتقال معمولی ( یعنی انتقال صرفا با نوار پایین) راهگشا نیست. بلکه نیاز داریم که در حین انتقال بطری محکم و ایستا بر روی نوار نقاله قرار بگیرد و در برابر فشار بخش الصاق لیبل که به بطری وارد می آید محکم بیاستد.
برای این منظور از نوار بالا کمک میگیریم. این نوار با فشاری که از بالا به درب بطری وارد میکند بطری را بین دو نوار حفظ کرده و از هر تکانی باز نگه میدارد. در این حالت بطری به طور کامل تحت کنترل دو نوار نقاله است و بدون هیچ تکانه اضافه صرفاً در امتداد حرکت آنها به جلو می رود.
فاصله انداز
یک ویژگی مشترک بین تمامی دستگاههای لیبل وجود دارد و آن نیاز به ایجاد فاصله بین بطری هاست. بسته به شکل هندسی بطری و ابعاد لیبل و نیز راندمان دستگاه این فاصله متفاوت است. مقدار آن ممکن است بسیار کم ( چیزی در حدود دو، سه سانتی متر) و یا حتی بیشتر از ۲۰ سانتی متر باشد. البته در موارد معدودی این مقدار به نزدیک صفر و یا حتی در سفر هم می رسد. آنچه باعث کم و یا حتی صفر شدن این فاصله است در وهله اول سرعت بالای دستگاه و در وهله دوم شکل هندسی بطری هاست.
بخش فاصله انداز همانطور که از نامش پیداست کار ایجاد فاصله بین بطری ها را انجام می دهد. آنها دارای انواع گوناگونی هستند و هر کدام ویژگی های منحصر به فردی دارند. برخی برای بطری های گرد و برخی برای بطری تخت به کار میروند.
بعضی هم دو منظوره بوده و میتواند برای هر ظرفی به کار روند. یک دسته از آنها از نیروی باد فشرده استفاده می کنند و دسته دیگر از نیروی برق. یک مدل از آنها از نیروی فنر که توسط وزن خود ظرف فشرده می شود بهره می گیرند. آنها هر مدلی که باشند یک خاصیت مشترک دارند، ایجاد فاصله بین بطری ها همراه با خاصیت تنظیم این فاصله.
صاف کن
یکی دیگر از بخشهای مهم دستگاه لیبل چسبان صاف کن است. یک بطری گرد استوانه را در نظر بگیرید. گردی متقارن آن باعث میشود تا در هر کجای آن که لیبل را بچسبانیم فرقی نکند. یعنی مهم نیست که ابتدا و انتهای لیبل کجا باشد. حالا یک بطری تختی مثل مایع ظرفشویی را در نظر بگیرید. آیا باز هم می توانیم لیبل را از در هر جایی بچسبانیم؟ پس باید کاری کنیم تا بطری ها همگی در یک جهت مناسب قرار بگیرند اصولاً هر بطری که تمام محیطش متقارن باشد نیاز به صاف کردن (تنظیم زاویه) ندارد.
تنها شکل هندسی که این خاصیت را دارد بطری گرد (استوانه ای) است. سایر اشکال هندسی قطعاً نیاز به صاف کردن دارند. البته در مواردی بطری گرد را هم صاف می کنیم.
مثلاً در زمانی که این بطری گرد یک دستگیره در کناره خود داشته باشد، دیگر نمی توانیم در هر جای به را بچسبانیم. بنابراین نیاز به تنظیم زاویه و صاف کردن بطری داریم. صاف کن ها نیز انواع مختلفی دارند همگی آنها از انرژی برق الکتروموتور بهره می گیرند و هیچ مدلی از صاف کن را نمیبینیم که از انرژی باد فشرده و یا نیروی فنر استفاده کرده باشد.
در سالهای اخیر طراحی هندسی ظروف بسیار خلاقانه شده است. این مسئله سبب تولید ظروفی با اشکال هندسی منظم و غیر منظم شده است. همین امر باعث شده تا سازندگان دستگاه لیبل طراحی بخش صاف کن را متناسب با نیاز شان متنوع تر کنند.
یکی از مواردی که در هنگام خرید دستگاه لیبل بایستی با وسواس فراوان مورد بررسی قرار گیرد دقت صاف کردن بطری ها توسط دستگاه است. هر چقدر صافتر و یکنواخت تر صاف شوند کیفیت لیبل چسبانی بالاتر می رود.
الصاق لیبل
اپلیکیتور
وظیفه الصاق لیبل در دستگاه لیبل چسبان بر عهده اپلیکیتور است. در حقیقت قلب دستگاه همین بخش است. بسیاری بر این باورند که دستگاه خوب را از اپلیکیتور آن باید شناخت. اپلیکیتور خود از چند قسمت مهم تشکیل شده است. در ادامه به معرفی و بررسی مختصر آنها میپردازیم.
رول باز کن
مسیر رفت
تیغه
مسیر برگشت
کشنده
جمع آوری ضایعات
همانطور که می دانیم برای استفاده از دستگاه لیبل زن بایستی لیبل ها را به صورت رول آماده کنیم. در اپلیکیتور بخش مجزایی داریم که نگهداری رول لیبل را برعهده دارد. این بخش ضمن نگهداری از رول، آن را باز میکند و نوار لیبل باز شده را به قسمت های بعدی تحویل میدهد. رول بر روی یک صفحه گرد قرار می گیرد. این صفحه می تواند از متریال هایی مانند پلکسی، آهن، استیل و همینطور آلومینیوم باشد. سازندگان بر اساس شرایط مختلفی از جمله نیاز مشتریان متریال مناسب را انتخاب می کنند.
پس از آنکه رول بر روی این صفحه قرار گرفت خیلی مهم است که به آن محکم هم بشود. برای این کار به طور معمول از یک وسیله مخروطی پلیمری شکل که به داخل استوانه وسط رول (که از آن با نام بوبین یاد میکنند) می رود استفاده می کنیم. بعد از رول باز کن، نوار لیبل باز شده از رولیک هایی عبور می کند که اصطلاحاً مجموعه آنها را مسیر رفت می نامیم. این رولیک ها نوار لیبل را به سمت تیغه هدایت میکنند.
تیغه در انتهای مسیر رفت قرار دارد و لیبل ها را از کاغذ سیلیکونی رو جدا می کند.حال لیبلی که سطح چسب دارش مشخص شده آماده الصاق به سطح بطری هاست. بطری ها یکی پس از دیگری از روبروی اپلیکیتور عبور میکنند و لیبل ها یک به یک از رول جدا و به روی بطری ها قرار می گیرند. بعد از تیغه مسیر برگشت نوار لیبل خواهد بود. حالا دیگر فقط آن کاغذ سیلیکونی روغنی باقی مانده است. کاغذ سیلیکونی پس از تیغه از چند رولیک عبور می کند. این رولیک ها در مجموع مسیر برگشت را تشکیل میدهند.
این کاغذ در ادامه به بخش کشنده، جایی که با کشش نوار لیبل کار باز کردن رول را انجام می دهد. در قسمتهای بالای مقاله گفتیم که بخش رول بازکن نگهداری رول را برعهده دارد و اینکه رول در این قسمت باز و به صورت نوار لیبل باز شده در می آید. نکته مهم اینجاست که باز کردن رول نیاز به یک نیروی محرکه دارد. این نیرو را بخش کشنده ایجاد میکند. در این بخش از یک موتور الکتریکی پالسی همانند استپر موتور یا سرو موتور استفاده میکنیم. مزیت اساسی این نوع از موتورها دقت بسیار بالای آنهاست. آنها میتوانند حتی چیزی در حد یک صدم درجه بچرخند.
با این توضیح که هر یک دور چرخش ۳۶۰ درجه است، می توانیم در نظر بگیریم که آنها میتوانند لیبل ها را با دقت بسیار کمتر از ۱ میلیمتر از رول جدا کنند. آخرین بخش از اپلیکیتور جمع کننده ضایعات است. در کار لیبل چسبانی آن کاغذ سیلیکونی را به عنوان ضایعات کار میشناسیم. به این ترتیب برای جمعآوری آن بخش جمع آوری ضایعات را تعبیه می کنیم. این کاغذ در انتهای اپلیکیتور به صورت رول حول محور ضایعات جمع کن گرد می شود و در انتهای کار از اپلیکیتور میتواند جدا شود.
اتوی لیبل
همانطور که در بخش های بالا اشاره کردیم برای آنکه کار لیبل چسبانی به درستی انجام پذیرد نیاز به اتوی لیبل داریم. حتما برای شما هم پیش آمده که یک محصول مثل شامپو یا مربا یا هر چیز دیگری را از یک فروشگاه تهیه کرده باشید که گوشه لیبل آن بلند شده باشد. این مسئله با آنکه بسیار کوچک است اما به گفته کارشناسان بازاریابی می تواند اثرات بدی در حوزه فروش و بازاریابی داشته باشد. به طور حتم در حین تولید محصولات، تعدادی از بطری ها با این مسئله روبرو خواهند شد. اما اگر تعداد بطری های مسئلهدار زیاد باشد چطور؟! مسلماً فرایند فروش با مشکل روبرو خواهد شد. با این توصیفات میتوانیم به اهمیت اتوی درست لیبل ببریم.
اتوی لیبل عملیاتی است که به منظور اطمینان از چسبیدن کامل تمام سطح لیبل به روی بطری انجام می گیرد. این کار را بایستی بلافاصله بعد از الصاق لیبل توسط اپلیکیتور انجام بدهیم. برای این امر مکانیزم های متفاوتی وجود دارد که انتخاب مکانیزم مورد نظر بر اساس شکل هندسی بطری صورت میگیرد.
اتوی لیبل برای بطری های گرد
در بطری های گرد اساس کار اتوی لیبل چرخشی است. اگر خود شما هم بخواهید یک لیبل را با دست بر روی یک بطری گرد بچسبانید به نحوی سعی میکنید با چرخاندن بطری لیبل چسبانی کنید. در مورد دستگاه لیبل چسبان هم همینطور است. مکانیزم اتوی لیبل بایستی یا خود به دور بطری بچرخد یا بطری را بچرخاند.
اتوی لیبل اورلب
در صورتی که لیبل گرد دور تا دور بطری را احاطه کند یعنی چیزی بیشتر از ۳۰۰ درجه از ۳۶۰ درجه از محیط بطری را بگیرد به آن اورلپ می گوییم. نکته بسیار مهم در این موارد تراز بودن لیبل است. یعنی بسیار مهم است که ابتدا و انتهای لیبل بر روی بطری تا حد امکان روبروی هم و بدون بالا و پایین شدن باشند. برای اتوی این لیبل ها دو مکانیزم وجود دارد. مکانیزم اول رپراند به همراه صفحه تخت روبروست. در این مکانیزم پس از آن که لبه لیبل به بطری چسبید، بطری را می چرخانیم تا حین چرخیدن لیبل تا انتها بر روی بطری اتو شود. نکته مهم این است که طراحی درست و ساخت دقیق و همچنین مونتاژ اصولی این مکانیزم می تواند دقت کار خروجی یعنی روبرو بودن دو سر ابتدا و انتهای لیبل را بالا ببرد. با این حال عموماً به دلیل خطاهای موجود دقت قابل قبول نیست و به سراغ مکانیزم دوم میرویم.
در مکانیزم دیگر برای اتوی لیبل گرد اورلپ از مکانیزمی استفاده می کنیم که بطری را به طور چرخش درجا حرکت میدهد. به این ترتیب دقت کار خروجی بهتر خواهد بود. این مکانیزم از دوبخش روبروی هم تشکیل شده است، یک بخش که درست جلوی تیغه اپلیکیتور قرار دارد و توسط یک الکتروموتور می چرخد. رولیک این بخش وظیفه چرخاندن بطری را بر عهده دارد. بخش دیگر درست روبه روی آن است و از دو عدد رولیک تشکیل شده است. این دو رولیک هنگامی که بطری جلو میآید شروع به حرکت می کنند و جلو میآیند تا بطری را ما بین خود و رولیک چرخان روبرو به کنترل درآورند. به این ترتیب زمان چرخش بطری حول محور خود لیبل بر روی آن می چسبد.
کاربرد و عملکرد دستگاه لیبل شرینک
دستگاه لیبل چسبان مدل لیبل شرینک برای چسباندن لیبل های شرینک به کار میرود. ویژگی فوق العاده این نوع از لیبل ها که آنرا از سایرین متمایز میکند این است که برای الصاق به چسب نیاز ندارند. متریال مورد استفاده در آن خاصیت عجیبی دارد. این مواد در برابر حرارت خاصیت جمع شوندگی بالایی دارند.
ما برای چسباندن آنها بر روی بطری از همین خاصیت استفاده می کنیم. نحوه کار به این صورت است که ابتدا لیبل را به شکل استوانه لوله ای شکل بر روی بطری قرار می گیرد و سپس با کمک حرارت جمع میکنیم. حرارت دادن به لیبل را به قدری انجام میدهیم تا لیبل به اندازه کافی تنگ کنیم. وقتی به حد کافی جمع و تنگ شد به بطری محکم می شود.
بخش های مختلف دستگاه لیبل چسبان مدل لیبل شرینک
این دستگاه از دو قسمت اصلی تشکیل شده است. یک بخش برای قرار دادن لیبل بر روی بطری و بخش دیگر برای اعمال حرارت به لیبل و تنگ کردن آن به روی بطری. بخش اول را در اصطلاح لیبل گذار می گوییم و بخش دوم هم تونل حرارتی نام دارد. همانطور که می دانیم لیبل ها در تمامی دستگاههای لیبل چسبان از جمله در دستگاه لیبل شرینک به صورت رول مورد استفاده قرارمیگیرند.
این رول در بخش لیبل گذار قرار داده و توسط مکانیزم های مربوطه باز میکنیم. در ادامه مسیر به اندازه تنظیمی و دلخواه ما برش میخورد. سپس به روی بطری پرتاب می شود بطری ها را به همراه لیبل شان در ادامه راه به داخل تونل حرارتی هدایت می کنیم. در داخل تونل دستگاه با اعمال حرارت مناسب آرام آرام لیبل را جمع میکند و بر روی بطری محکم می نماید.
با توجه به اینکه این دستگاه شامل دو قسمت اصلی یعنی لیبل گذار و تونل حرارتی است و این دو بخش به طور مجزا و کاملا مستقل از هم کار می کنند لذا بهتر است برای هر کدام از این دو بخش دسته بندی و مدل هایی را به طور مجزا بررسی کنیم. در ادامه مطلب به این موضوع که دستگاه لیبل شرینگ شامل چه بخش هایی است اشاره کرده ایم.
لیبل گذار
لیبل گذار اولین بخش در دستگاه لیبل چسبان از نوع لیبل شرینک است این بخش چند کار مهم را انجام میدهد. نخست آنکه قسمت تغذیه (Feeder) کار نگهداری رول لیبل را بر عهده دارد. رول لیبل را در محل تعبیه شده قرار میدهیم و جلوی آن را باز میکنیم و از مسیر های مشخص عبور میدهیم. رول باز شده پس از طی مسیری برای مصرف در اختیار قسمت های بعدی دستگاه قرار می دهد.
مقدار لیبلی که از رول باز میکنیم و از مسیر مخصوص عبور میدهیم، در حقیقت ذخیره رول باز شده هستند. این ذخیره تامین کننده لیبل مصرفی دستگاه است. بدین ترتیب بخش های بعدی دستگاه می توانند با استفاده از این مقدار رول باز شده به اندازه مورد نیاز از آن برش داده و توسط بخشهای دیگری نظیر پرتابگر آن را به روی بطری بیندازد. تقسیم بندی مدل های لیبل گذار بر حسب شکل هندسی بطری است. دو نوع لیبل گذار عبارتند از:
● لیبل گذار گرد
● لیبل گذار تخت
که از نام آنها میتوانیم دریابیم که هر کدام برای چه بطری هایی مناسب هستند.
رول بازکن
همانند تمامی دستگاه های لیبل چسبان این مدل از دستگاه نیز نیازمند لیبل به صورت رول می باشد. این رول دارای یک
بوبین به قطر ۷۵ میلیمتر است که از آن برای نگهداری رول استفاده میکنیم. رول متصل به یک شفت است که آن هم به گیربکس و موتور الکتریکی وصل است.قاعدتا باز کردن رول لیبل بر عهده الکتروموتور خواهد بود. فرامین مربوط به استارت و استپ موتور الکتریکی را از طریق PLC صادر می کنیم. این فرامین را با استفاده از سیگنال هایی که از سنسورهای مربوطه به پی ال سی می رسند صادر میکنیم. همچنین سرعت الکتروموتور را از طریق پنل لمسی و با استفاده از اینورتر تنظیم میکنیم.
پس از آن که رول را در قسمت رول بازکن قرار دادیم، رول را باز میکنیم و از مسیر مشخصی عبور می دهیم.این مسیر از تعدادی رولیک تشکیل شده است. عملکرد آنها به نحوی است که با نگهداری مقداری لیبل بازشده از رول، آن را در اختیار بخش های بعدی دستگاه قرار می دهند. به این مقدار لیبل در اصطلاح ذخیره لیبل می گوییم. این ذخیره لیبل بایستی به مقداری باشد که بتواند در فاصله زمانی استپ شدن الکتروموتور رول بازکن تا استارت مجدد مقدار لیبل مورد نیاز دستگاه را تامین کند.البته مقدار لیبل مورد نیاز بستگی به طول هر لیبل و سرعت دستگاه دارد. معمولاً در هر سیکل استارت و استپ الکتروموتور رول بازکن بایستی حداقل به اندازه چند لیبل باز شود.
هلدر
پس از آنکه رول لیبل را باز کردیم و به صورت نوار لیبل درآمد، با آنکه از حالت رول خارج و باز شده اما هنوز آماده استفاده برای دستگاه نیست. زیرا این نوار لیبل به صورت تا شده است و بایستی آنرا باز کنیم. هلدر قطعه ای است که این کار را انجام میدهد. البته این بخش از دستگاه کارهای دیگری هم انجام میدهد که در ادامه آنها را بررسی میکنیم.
هلدر چیزی شبیه به موشک
اگر به هلدر دستگاه لیبل شرینک نگاه کنیم، آنرا شبیه به موشک میبینیم. هلدر یک استوانه با سطح مقطع گرد است که نوک آن باریک و مخرطی است. درست در جلوی این مخروطی یک تیغه فلزی تعبیه میکنیم. عرض این تیغه دقیقا به اندازه لیبل تا شده است. برای باز کردن تای لیبل آنرا از تیغ عبور میدهیم و به قسمت مخروطی میبریم. به این ترتیب تای لیبل باز میگردد. حال لیبل باز شده به قسمت استوانه ای هلد رسیده و به این ترتیب برای استفاده بخش های بعدی دستگاه آماده شده است.
یکی از نکات جالب توجه در مورد هلدر آن است که به هیچ جایی متصل نیست. در حقیقت هلدر برای آنکه بتواند لیبل تا شده را باز کند و از خود عبو دهد نیاز دارد تا هیچ نقطه اتصالی نداشته باشد. حالا که نقطه اتصالی وجود ندارد، برای نگهداری هلدر از نقاط اتکا استفاده میکنیم. نقطه اتکا جائیست که هلدر به آن تکیه میدهد و بدون اینکه متصل باشد، ثابت میماند.
کشش لیبل
مهمترین و در حقیقت قلب دستگاه اسلیو شرینک بخش کشش اس. این بخش کار کشش لیبل از سمت رول بازکن به سمت بطری را بر عهده دار. نکته اصلی در آن دقت طول کشش است و بایستی با دقت بسیار بالایی صورت پذیرد. برای همین هم نیروی محرکه آن را از موتورهای نوع “سرو” انتخاب می کنیم. همانطور که می دانیم این موتور ها از نوع پالسی هستند و با دقت چرخش کمتر از یک درصد درجه می تواند کار کشش لیبل را به درستی انجام دهند. بخش کشش به جز سرو موتور ادوات دیگری را هم شامل میشود که از جمله سیستم انتقال نیرو است. نیروی محرکه موتور را برای انتقال درست از طریق پولی و تسمه های تایم به رولیک های کشش متصل می کنیم. کشش لیبل به این صورت است که دو عدد رولیک متصل به سرو موتور بر روی هولدر می نشیند. لیبل که از هولدر می گذرد به رولیک های کشش می رسد و این رولیک ها مطابق با حرکت سرو موتور شروع به چرخش میکنند. از طرفی رولیک ها به قدری به هولدر نزدیک هستند که بتوانند به آن فشار بیاورند. به این ترتیب لیبل نیز تحت همین فشار قرار میگیرد. حال هر قدر که رولیک ها بچرخند به همان اندازه لیبل به پایین کشیده می شود.
تراز مکانیکی
از جمله نکات مهم برای کارکرد صحیح ان بخش تراز مکانیکی و الکترونیکی است. تراز مکانیکی در این بخش شامل چند نکته مهم است که در ادامه به بررسی آنها می پردازیم.
ساخت صحیح هولدر: هولدر قطعه ای از دستگاه است که خود با چند بخش دیگر در تماس است. از آنجایی که هولدر به هیچ کجا متصل نیست و تنها به چند نقطه اتکا دارد، لذا ساخت صحیح آن نقش حیاتی در عملکرد کشش لیبل دارد.
بلوک های آلومینیومی: آنها نگهدارنده رولیک ها، پیچ های تنظیم و شفت های راهنما هستند. هر چقدر ساخت آنها با دقت بیشتری صورت پذیرد کشش لیبل با دقت بیشتری انجام می گیرد.
رولیک ها: در مورد رولینک ها نکته مهمی وجود دارد و آن این است که از اصطکاک کافی برخوردار باشند تا بتوانند ضمن چرخش لیبل ها را به درستی به پایین بکشند. به همین منظور دقتدر انتخاب روکش پلیمری مناسب از اهمیت خاصی برخوردار است.
انتقال نیرو: در بحث انتقال نیرو بسیار ضروری است که از پولی و تسمه ” تایم” استفاده کنیم. دقت بسیار بالای آن ها می تواند ضامن انتقال دقیق نیروی سروموتور به رولیک ها باشد. بنابراین اگر از سیستم انتقال نیروی دقیق استفاده نکنیم دیگر فرقی ندارد که از سرو موتور استفاده کنیم یا از یک موتور معمولی. نکته دیگر سفت بودن تسمه تایم است. در تمامی سیستم های انتقال نیرو از تسمه های ساده گرفته تا زنجیر و تسمه تایم و…، سفت بودن آنها امری حیاتی است. به طور معمول در هر کدام از این سیستم ها از یک مکانیزم مجزا برای سفت کردن تسمه استفاده می کنیم. در بخش کشش نیز نیاز به این مسئله داریم و آنچه که مهم است نوع این مکانیزم است. بسیار مهم است که مکانیزم سفت کردن تسمه تایم در کشش لیبل از نوع فنری نباشد. دلیلش هم این است که سرعت آغاز به کار سرو موتور و اتمام حرکتش بسیار بالاست. این در حالی است که سرعت کاری فنر بسیار پایین تر از سرو موتور است و این مسئله باعث ایجاد خطا در مقدار کشش لیبل ها در هر سیکل کاری می شود.
برش
یکی دیگر از بخش های مهم دستگاه اسلیو شرینک برش (کاتر) است. همان طور که میدانیم لیبل ها برای استفاده در دستگاه های لیبل چسبان به صورت رول آماده میشوند. در مورد لیبل های حرارتی (لیبل شرینک) بایستی برای هر بطری به مقدار مناسب از این رول برش بزنیم و بر روی بطری بیندازیم. به همین خاطر در دستگاه از این بخش استفاده میکنیم. برش در طراحی های متفاوت این دستگاه از مکانیزم های مختلفی بهره میبرد. به طور کلی تمامی این مکانیزم ها دارای تیغه و موتور و ادواتی جهت انتقال نیروس موتور به تیغه هستند. برخی تنها از یک عدد تیغه بهره میبرند و برخی دیگر از تعداد بیشتری تیغه استفاده میکنند. هر کدام از این مکانیزم ها نکاتی دارند که در صورت رعایت در طراحی و ساخت صحیح عملکرد برش با نقصان همراه نخواهد بود.
مکانیزم سرو موتور
یکی از متداول ترین مکانیزم ها استفاده از 4 تا 6 تیغه به همراه سرو موتور است. این موتورهایپالسی دارای توانمندی های بسیار زیادی هستند که در این مکانیزم سرعت بالا و نیز زمان پاسخگویی بسیار پایین آنها مورد توجه است. هر تیغه متصل به یک پایه است. این پایه شامل یک خوزینگ است که بلبرینگی را درن خود دارد. همین بلبرینگ چرخش سریع تیغه را ممکن میسازد. از طرفی یک پولی از نوع تایم نیز به هوزینگ متصل است. تمامی پولی های مورد استفاده توسط یک تسمه تایم به شفت سرو موتور متصل هستند. حال هر بار که سرو موتور میچرخد، پولی ها هم میچرخند و به همراه خود تیغه هارا میچرخانند. به این ترتیب تیغه ها به لیبل برخورد و آنرا برش میزنند.
برش و هولدر
یکی از موارد قابل توجه ارتباط برش با هلدر است. در دستگاه لیبل شرینک
تونل های حرارتی
تونل های حرارتی در دستگاه لیبل چسبان مدل لیبل شرینک به سبب منبع تامین انرژی حرارتی به دو دسته اصلی تقسیم بندی می گردند:
❖ تونل های بخار
❖ تونل های برقی
▪ تونل های سشوار صنعتی
▪ تونل های المنتی
● تونل های المنتی ساده
● تونل های المنتی فن دار
● تونل های المنتی با بخش بندی
در تونل های الکتریکی از المان های تولید حرارت از برق استفاده می کنیم. این المان ها شامل المنت های برقی هستند که به سبب مقاومت الکتریکی که در هنگام عبور جریان برق از خودشان نشان میدهند تولید حرارت میکنند. همچنین در تونل های نوع بخار از حرارت بخار آب برای تامین حرارت تونل استفاده می کنیم.
تونل حرارتی المنتی
در این مدل از تونل های حرارتی از المنت های الکتریکی برای تامین حرارت از انرژی برق استفاده می کنیم. ساختار آنها به نحوی است که با مصرف انرژی برق بر اثر مقاومت الکتریکی درونشان تولید حرارت میکنند. آنها می توانند به قدری داغ شوند تا به نقطه سرخ شدن برسند.
در این حالت اصطلاحاً می گوییم امواج فروسرخ از خودشان ساطع می کنند. تونل های المنتی خود به سه مدل ساده، فن دار و چند بخشی تقسیم بندی می شوند.
در نوع تونل المنتی ساده یک تونل ساده به همراه المنت ها به کار می رود. این تونل فاقد هرگونه المان دیگری است و تنها المان به کار رفته در آن المنت ها و سنسورهای دما و کنترلر دما هستند. در نوع فن دار از یک فن برای ایجاد جریان هوا استفاده می کنیم.
این جریان هوا کمک بسیار خوبی برای انتقال حرارت به لیبل ها و بالا بردن راندمان و کیفیت کار خواهد بود. در نوع چند بخشی نیز امکانات تونل کمی بالاتر خواهد بود. به این ترتیب که تونل را به چند بخش مجزا تقسیم بندی می کنیم. هر قسمت دارای فن مجزا و کنترل دمای خود خواهد بود.
این کار تنظیمات بسیار دقیق را برای تونل امکانپذیر میکند. هر کدام از این مدل ها کارایی خود را دارند و برای بطری های مختلف به کار می روند.
همه چیز در مورد دستگاه لیبل زن یا دستگاه لیبل چسبان را در این مقاله توضیح داده ایم ، همه ی ما هر محصول بسته بندی غذایی و غیر غذایی که خریداری میکنیم روی آن یک لیبل و یا برچسب مشاده میکنیم که اطلاعات تولیدی محصول ، نام کارخانه سازنده و تاریخ و … روی آن درج شده است در واقع در تولیدات این مرحله بسیار اهمیت دارد زیرا که شما متوجه همه ی اطلاعات محصول خواهید شد همچنین همیشه یک تولید کننده مهم ترین عاملی را که در نظر میگیرد برند سازی و گسترش تولیدات خو میباشد که تنها راه و اصلی ترین راه برجسب و لیبل های مناسب و طراحی شده روی محصولات میباشد
با دستگاه لیبل زن یا دستگاه برچسب زن میتوانید روی انواع ظروف بسته بندی انواع لیبل و برچسب ها را بچسباند. روی برچسب ها از نام شرکت تولیدی استفاده کنید تا سوء استفاده را به حداقل برسانید همچنین بارکد محصول، تاریخ تولید و انقضاء محصول، قیمت مصرف کنندگان و … بسیار کاربرد دارد.
انواع دستگاه لیبل زن
لیبل هایی که با چسب بر روی بسته بندی قرار میگیرند.
لیبل هایی که با فشار و پرس بر روی بسته بندی قرار میگیرند.
دستگاه لیبل زن دستی
دستگاه لیبل زن دستی برای استفاده و تولیدات کم مورد استفاده قرار میگیرد همچنین برای استفاده از این دستگاه باید یک اپراتور باشد تا با این دستگاه لیبل ها را بر روی محصولات بچسبانند.اگر یک تولید کننده ی متوسط و کوچک هستید و برای لیبل روی بسته بندی میوه ها و بطری ها میتوانید از این دستگاه استفاده کنید.
دستگاه لیبل زن اتوماتیک
دستگاه لیبل زن اتوماتیک برای تولیدات بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد کارخانه هخای بزرگ و صنعتی از این دستگاه پیشرفته استفاده میکنند
انواع دستگاه لیبل زن اتوماتیک
دستگاه لیبل زن اتوماتیک حرارتی
دستگاه لیبل زن پشت چسب دار
لیبل ها و برچسب ها در صنایع غذایی ، دارویی و مواد شیمیایی و بهداشتی و هر ضنعتی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار هستند زیرا که بدون داشتن اطلاعات یک محصول استفاده از محصول غیر ممکن میشود و میتواند خسارت و زیان های بیشماری داشته باشد.
مزایای دستگاه لیبل زن
حفظ اعتبار و امنیت محصولات
جلوگیری از تقلب و سواستفاده در محصولات
ینان برای مصرف کنندگان
امکان مشاهده ی تاریخ انقضا
امکان مشاهده ارزش غذایی
جلوگیری از فروش با قیمت های نامتعارف و حفظ ارزش محصولات
برند سازی و حفظ زحمات کارخانه ها
نکات مهم خرید دستگاه لیبل زن
با توجه به نوع کالا و شکل بسته بندی و کحصول تولیدی باید دستگاه لیبل مناسب را سفارش دهید
با توجه به حجم تولید دستگاه مورد نیاز را سفارش دهید
قیمت مناسب دستگاه را از انواع ماشین سازی ها استعلام بگیرید.
به کیفیت و نوع ساخت و مواد اولیه استفاده شده در دستگاه دقت نمایید
قیمت دستگاه لیبل زن یا دستگاه لیبل چسبان
با توجه به اینکه یک دستگاه لیبل زن سالهای سال میتواند محصولات شما را لیبل زنی نماید و به حفظ ارش محصول و اعتبار تولید کننده و سلامت و امنیت مصرف کننده کمک کند میتواند فرصت مناسبی باشد که محصول و دستگاه مورد نظر را در بهترین کارخانه ماشین سازی امین ماشین سفارش دهید و قیمت مناسب و تخفیفات ویژه ی ما بهره مند شوید.
در تمامی خط تولیدات و در هر صنعتی که به آن فکر میکنید قطعا نیازمند هستید که از دیتگاه لیبل زن برای جسباندن لیبل حاوی اطلاعات محصول استفاده کنید.همچنین قیمت یک دستگاه بر اساس اندازه ، نوع کارایی ، میزان سرعت دستگاه و میزان تولید در ساعت محاسبه میشود.
طول و عرض نوار نقاله که بستگی به اندازه و ابعاد و وزن محصول دارد،کیفیت و نوع موتور دستگاه ، داشتن یا نداشتن امکان فاصله انداز در دستگاه اگر خط تولید محصولات شما را به هم چسبیده شده وارد مرحله لیبل میکند نیازمند این امکان هستید ، جنس بدنه دستگاه استیل یا آنهن بودن بدنه ،استفاده کردن یا نکردن از اینورتر اتیکت زن ( تنظیم و کنترل سرعت چرخش موتور های دستگاه لیبل چسبان ) ، سنسور دستگاه برای تعیین فاصله بین دو لیبل و دستور ایست به موتور از مواردی هستند که بر قیمت محصول تاثیر گذار هستند.
نوع ظرف بسته بندی و انواع لیبل زن
لیبل زن تخت : روی ظرف های تخت ، مربعی یا مستیطیلی استفاده می شود.
لیبل زن گرد یا دستگاه لیبل بطری : برای ظروف گرد مورد استفاده قرار میگیرد.
لیبل زن از بالا یا تاپ لیبلینگ : برای چسباندن لیبل روی درب انواع بسته بندی استفده میشود.
انواع لیبل چسبان
لیبل های شیت یا ورقه ای شده
لیبل های پشت چسب دار
لیبل های OPP که در بطر های آب معدنی و غیره مورد استفاده قرار می گیرد.
لیبل شیرینگ ( پوشش سراسری روی بسته بندی ایجاد میکند)
تعمیرات دستگاه لیبل زن
با خرید از ماشین سازی امین میتوانید از خدمات پس از فروش ما نیز بهره مند شوید
خرید دستگاه لیبل چسبان اتوماتیک
اگر تیراژ تولیدات شما بالاست باید حتما از دستگاه های اتومات باری لیبل زدن استفاده کنید
مزایای استفاده از دستگاه لیبل چسبان اتومات بیشمار هستند صرفه جویی در وقت و هزینه و استفاده نکردن از نیروی دست از مزایای مهم این دستگاه میباشد.همچنین همه ی کارها با نوار نقاله ای که سرعت آن به وسیله اینورتر قابل تنظیم است انجام میشود. ماشین سازی امین
انواع لیبل چسبانهای تمام اتوماتیک
لیبل چسبان گرد خطی :
لیبل چسبان گرد روتاری :
لیبل چسبان گرد بصورت خوابیده مانند لوله آزمایش :
لیبل چسبان تخت از سمت بالا :
لیبل چسبان تخت یک طرفه :
لیبل چسبان تخت دو طرفه :
لیبل چسبان سه طرفه (طبق سفارش)
سوالات متداول
بهترین دستگاه لیبل چسبان کدام است؟
دستگاه لیبل چسبان یکی از دستگاه های پر مصرف در تمامی خطوط تولیدی و صنایع غذایی ، شیمیایی ، بهداشتی و … میباشد که در هر زمینه ی کاری میتوانید بهترین دستگاه را خریداری نمایید بهترین برند ها و با کیفیت ترین دستگاه ها توسط ماشین سازی امین ساخته و به مشتریان ارائه داده میشود.
قیمت دستگاه لیبل چسبان چقدر است؟
دستگاه لیبل چسبان یکی از دستگاه های پر مصرف در تمامی خطوط تولیدی و صنایع غذایی ، شیمیایی ، بهداشتی و … میباشد که در هر زمینه ی کاری میتوانید بهترین دستگاه را خریداری نمایید بهترین برند ها و با کیفیت ترین دستگاه ها توسط ماشین سازی امین ساخته و به مشتریان ارائه داده میشود.
چگونه دستگاه مناسب را برای خرید انتخاب کنیم؟
امروزه دستگاه های صنعتی دارای قیمت های بالایی هستند و در ابتدای کار باید با دقت بسیار بالا و دریافت مشاوره دقیق از کارشناسان فروش دستگاه اطلاعات لازم و کافی را دریافت نمایید زیرا تعویض و خرید مجدد دستگاه و قطعات آن برای شما هزینه های بالایی خواهید داشت بنابراین با مشاوران ما جهت دریافت مشاوره های دقیق و تخصصی در ارتباط باشید.