جدیدترین مطالب

لیبل چسبان دارویی

لیبل زن دارویی به همراه میز ترافیک

در این مقاله سعی داریم تا درباره دستگاه لیبل چسبان دارویی توضیح دهیم. این دستگاه دسته ای از  لیبل زن هاست که برای بسته بندی دارو به کار می رود. سوال اینجاست که چرا برای دارو ها دستگاه متفاوتی طراحی و تولید میکنیم؟ و چرا برای سایر محصولات چنین دستگاه مخصوصی وجود ندارد؟ مثلا برای محصولات غذایی دستگاه ویژه ای نداریم. لیبل زن دارویی شرایطی دارد که آن را متمایز از سایر مدلها می‌کند. این تفاوت ها به قدری است که آنرا با نام جدیدی اسم گذاری میکنیم. تفاوت هایی که به خاطر شرایط کارخانجات داروسازی و استانداردهایشان ایجاد میکنیم. از طرف دیگر قسمتی از این تفاوت ها به خاطر ظروف بسته بندی دارو ها هستند. در ادامه به تفصیل این تفاوت ها را بررسی میکنیم.

آهن در لیبل چسبان دارویی ممنوع است

در ساخت ماشین آلات بسته بندی از فلزات و آلیاژهای متفاوتی استفاده می کنیم. البته فلز آهن، استیل و آلومینیوم پرمصرف ترین آنها هستند. همینطور از آلیاژهای بر پایه مس مثل برنج هم به طور محدود استفاده خواهیم کرد. اما در مورد صنعت داروسازی ما اجازه استفاده از آهن را نداریم. با آنکه از آهن در سایر صنایع استفاده میکنیم اما در این صنعت به هیچ وجه از آن استفاده نمی‌کنیم. جالب آنکه در صنایع غذایی به شرط عدم برخورد با مواد، استفاده از آن مجاز است. ولیکن در لیبل زن دارویی به هیچ وجه نمی توان از آن استفاده کنیم. پس باید همه قطعات از استیل و آلومینیوم باشند.

لیبل چسبان دارویی
دستگاه لیبل چسبان ویال که در صنایع داروسازی استفاده فراوانی دارد

ابعاد در لیبل چسبان دارویی متفاوت هستند

بسیاری از ظروف داروسازی و پرکاربرد در پزشکی ابعادی دارند که در سایر صنایع نمی بینیم. مثلاً ظروف ویال که کاربرد گسترده ای در داروها دارند، در سایر صنایع حضور ندارند. طبیعی است هنگامی که ابعاد ظروف از حد معینی کوچکتر باشند نمی توانیم با دستگاه های رایج آنها را لیبل چسبانی کنیم. برای همین هم نیاز به طراحی جدید و متناسب با این ابعاد داریم. نکته مهم اینجاست که گاهی اوقات این طراحی جدید صرفاً تغییر ابعاد مکانیزم‌های دستگاه است. ولی بعضی مواقع این طراحی جدید مکانیزم های جدیدتری را به همراه دارد. مثلاً در مورد لوله های آزمایش به هیچ وجه نمی توانیم از مکانیزم های متعارف استفاده کنیم.

لیبل چسبان ویال
لیبل چسبان ویال مختص الصاق لیبل به روی ویال دارویی

درج تاریخ تولید و انقضا و سریال ساخت

از جمله موارد بسیار مهم در صنعت دارو درج تاریخ های تولید و انقضا و همچنین سریال ساخت بر روی لیبل است. در سایر صنایع این موارد میتوانند بر روی لیبل و یا بدنه ظروف چاپ شوند. اما در این صنعت به دلیل حساسیت بسیار بالا اغلب اوقات درج بر روی لیبل خواهد بود. برای این منظور اپلیکیتور دستگاه متفاوت با سایر مدل ها است. بنابراین باید طراحی به نحوی باشد که بتوانیم جت پرینت را بر روی پلیکیتور نصب کنیم. به این ترتیب میتوانیم قبل از الصاق لببل بروی ظروف، موارد مورد نظر را روی آنها درج کنیم. توجه داشته باشید تنها راه درج آنها بر روی لیبل، چاپ قبل از الصاق لیبل میباشد. یعنی اگر بخواهیم بعد از الصاق لیبل درج کنیم، قطعا با مشکل مواجه میشویم.

درج بروی لیبل

برای درج تاریخ های تولید و انقضا و همچنین سریال ساخت از جت پرینتر استفاده می‌کنیم. در مورد دستگاه لیبل چسبان دارویی این امر اهمیتی دو چندان دارد. این کار به دو صورت امکان پذیر خواهد بود. درج بر روی لیبل ها و درج بر روی ظروف. در مورد محصوت دارویی ترجیح بر درج روی لیبل می‌باشد. دلیل این امر اقتضاعات و استانداردهای سخت گیرانه است. بنابراین تنها راه ممکن پرینت بر روی لیبل ها خواهد بود.

به دلایلی درج تاریخ تولید و شماره ساخت در داروسازی بر روی لیبل اولویت دارد. از جمله آن دلایل اطمینان از عدم تغییر تاریخ است. متاسفانه در برخی صنایع نظیر غذایی ممکن است به دلیل روش نرفتن محصولاتدر تاریخ متقضی، آنرا تغییر دهند. البته که این موضوع فراگیر نیست و تعداد اندکی از تولیدکنندگن و یا شرکت های پخش آنرا انجام می‌دهند. اما این مسئله در داروسازی به هیچ عنوان پذیرفتنی نیست.

نصب جت پرینتر بروی اپلیکیتور

 در مورد حالت نخست آنکه جت پرینت بر روی اپلیکیتور نصب گردد. در این صورت چاپ ها بروی لیبل ها و قبل از لیبل چسبانی درج میگردد. حالت دیگر آنکه جت پرینت بر روی نوار نقاله باشد. در این حالت چاپ بروی لیبل ها بعد از لیبل چسبانی خواهد بود. تفاوتشان در آن است که در حالت دوم چاپ بروی لیبل چسبانده شده است. بنابراین سطح لیبل مطابق شکل هندسی ظروف در می آید. به همن دلیل باید سطح ظروف صاف باشد تا چاپ صورت بگیرد. پس نتیجه آنکه اگر ظروف گرد (ویال) باشند تنها حالت اول امکان پذیر است.

دسته بندی لیبل چسبان دارویی

تقسیم بندی این دستگاه عمدتا بر اساس ظروف بسته بندی است. این ظروف شامل ویال، لوله آزمایش، ظروف گرد و ظروف تخت هستند. تفاوت در این مدل ها به دلیل شرایط هر کدام از این ظروف میباشد. مثلا در مورد لوله های آزمایش، مسئله اصلی عدم ایستایی آنها بر روی نوار نقاله است. این مشکل راه کاری دارد و آن قرار دادن لوله ها صورت افقی است. یا در مورد ویال ها مسئله کوچکی آنهاست. برای این مشکل ها راه کار تغییر طراحی المان های دستگاه متناسب با کوچکی ویال هاست. در ادامه این مقاله در مورد دو مدل پرکاربرد یعنی لیبل زن لوله آزمایش و لیبل زن ویال صحبت خواهیم کرد.

مدل های لیبل زن دارویی

با در نظر گرفتن آنچه که گفته شد، مدل های مختلف دستگاه لیبل زن دارویی را به صورت زیر بیان میکنیم.

لیبل زن ویال: این دستگاه به طور اختصاصی برای لیبل چسبانی بر روی ظروف ویال به کار میرود. تمامی پارامتر ها و ادوات به این منظور مناسب سازی شده اند. از این رو از بالاترین بهره وری در این زمینه برخوردارند.

لیبل زن لوله آزمایش: این دستگاه به دلیل عدم کارایی مدل های رایج برای لوله های آزمایش طراحی شد. مهم ترین مسئله عدم ایستایی لوله ها بر روی نوار نقاله بود. به همین منظور از این دستگاه استفاده میکنیم.

لیبل زن گرد دارویی: بجز ویال ها، ظروف گرد دیگری هم هستند که استوانه ای بوده و در صنعت دارو کاربرد دارند. ظروف شیشه ای شربت های خوراکی از آن جمله هستند. در کنار آن، ظروف پلی اتیلن و پت گرد همگی میتوانند از این دستگاه استفاده کنند.

لیبل زن تخت: در برخی موارد برای بسته بندی دارو از ظروف کتابی (تخت) استفاده میکنیم. برای این ظروف از دستگاه لیبل زن تخت استفاده بهره میبریم. در مورد مکمل های خوراکی بسیاری از ظروف بسته بندی به صورت تخت هستند. بنابراین این مدل از دستگاه جز نیازمندی های صنعت مکمل خوراکی می باشد.

لیبل زن لوله آزمایش یکی از مدل های لیبل چسبان دارویی

حقیقت آن است که برای الصاق لیبل به ظروف مختلف، از دستگاه‌های مختلفی استفاده مکنیم. هر کدام از آنها با سایر مدل ها شباهت ها و تفاوت هایی دارند ولی دستگاه لیبل چسبان لوله آزمایش بیشترین تفاوت را با سایر مدلها دارد. مهمترین تفاوت در بخش های نوار نقاله و اتوی لیبل است. باهم در مورد این تفاوت ها صحبت خواهیم کرد.

لیبل چسبان دارویی
دستگاه لیبل چسباند دارویی طراحی شده برای ظروف ویال

نوار نقاله در لیبل زن لوله آزمایش

با مشاهده دستگاه لیبل چسبان لوله آزمایش به راحتی در میابیم که نوار نقاله این دستگاه از لیبل چسبان دارویی به طور کلی با تمامی نوارهای نقاله متفاوت است. در ساخت آن نه از تسمه PVC و نه از زنجیر های پلیمری استفاده میکنیم. این نوار نقاله را از تعدادی رولیک می سازیم و آنها را پشت سر هم و با فاصله کمی بر روی زنجیر چرخ قرار می دهیم. این فاصله به حدی است که لوله های آزمایش روی آنها به راحتی قرار بگیرند. به این ترتیب لوله های آزمایش را به طور خوابیده و نه ایستاده  روی نوار نقاله جابجا می کنیم. تفاوت این نوار با سایر نوار ها نیز دقیقاً همین است. به دلیل ایستایی کم لوله های آزمایش حمل ایستاده آنها بسیار سخت است. به همین خاطر آنها را به صورت خوابیده و افقی حمل می کنیم.

فاصله انداز در لیبل زن لوله آزمایش

یک نکته بسیار مهم در لیبل چسبان لوله آزمایش فاصله انداز است. در این بخش از دستگاه شرایطی را میبینیم که در سایر مدل های لیبل زن دارویی نظیر لیبل زن ویال مشاهده نمیکنیم. در این دستگاه بخش مجزایی برای ایجاد فاصله نداریم. فاصله بین لوله های آزمایش بر اساس فاصله بین رولیک های نوار نقاله خواهد بود. بنابراین فاصله آنها ثابت و بدون تنظیم است. به همین خاطر بایستی به هنگام طراحی نوارنقاله ابعاد رولیک و فاصله بین آنها را به درستی محاسبه کنیم. محاسبات باید به نحوی باشد که فاصله لوله ها به یک حد نصاب برسد. این حد نصاب به اندازه‌ای است که به هنگام عبور یک لوله از روبه روی تیغه اپلیکیتور تا رسیدن لوله بعدی تمامی لیبل از نوک تیغه بر روی لوله اول چسبانده شده باشد.

لیبل زن دارویی
لیبل زن لوله آزمایش

اپلیکیتور در لیبل زن لوله آزمایش

در دستگاه لیبل چسبان لوله آزمایش اپلیکیتور همانند دستگاه لیبل زن پشت چسبدار فوقانی است. یعنی اتصال آن به شاسی دستگاه به نحوی است که تیغه موازی سطح نوار نقاله باشد. به این ترتیب لیبل ها به هنگام کارکرد اپلیکیتور به طور موازی با نوار نقاله آزاد می شوند. با این کار لیبل ها می توانند روی سطح لوله آزمایش قرار بگیرند.

اتوی لیبل زن لوله آزمایش

اتوی لیبل نیز از جمله تفاوت های این دستگاه با سایر مدلهای دستگاه لیبل زن صنعتی است. در این دستگاه اتوی لیبل را بر اساس نوع نوار نقاله طراحی کرده‌ایم. از آنجایی که لوله ها به صورت خوابیده حرکت می‌کنند سطح اتوی لیبل بایستی موازی نوار نقاله باشد تا بتواند لیبل ها را بر روی لوله ها اتو کند.

لیبل زن ویال مدل پرطرفدار لیبل چسبان دارویی

از جمله ماشین آلات بسیار کاربردی در خطوط بسته بندی داروسازی لیبل زن ویال است. از آنجایی که این ظروف ابعاد بسیار کوچکی دارند، برای برچسب زنی نیاز به دستگاه بسیار ظریفی دارند. در این دستگاه تمامی ابعاد نظیر ارتفاع اتوی لیبل و رولیک و تیغه های اپلیکیتور ابعادی در حدود پنج، شش سانتی متر دارند.

لیبل زن دو طرفه

با آنکه ویال ها پرمصرف ترین ظروف دارویی هستند، اما ظروف دیگری هم در این صنعت حضور دارند. در بسیاری از مواقع ظروف بسته بندی دارای دو لیبل خواهند بود. در این شرایط از دستگاهی استفاده میکنیم که لیبل زن دو طرفه نام دارد. عملکرد آن به صورتی است که میتواند بر روی هر ظرف دو عدد لیبل را بچسباند. شکل هندسی آن میتواند به صورت گرد یا تخت باشد. البته در این مواردممکن است بخش اتوی لیبل یکسان نباشد.

تنظیمات دستگاه

یکی از مسائل بسیار مهم نحوه تنظیمات دستگاه است. متاسفانه ماشین آلات لیبل زن تنظیمات راحتی ندارند. حتی در مدل های بسیار مدرن و با تکنولوژی بالا نیز تنظیمات خودکار وجود ندارد. حال آنکه برای پرکن های پیشرفته تنظیمات بسیار راحت و تا حدی خودکار شده اند. بنابراین دو مطلب بسیار مهم است. نخست آنکه دستگاه انتخابی قابلیت تنظیمات صحیح را داشته باشد. دوم آنکه فردی با توانایی کار با این تنظیمات را در مجموعه خود داشته باشیم. تنظیمات این دستگاه را می‌توانیم بر دو قسم الکترونیک و مکانیک تقسیم کنیم.

تنظیمات الکترونیک

از جمله موارد مهم تنظیمات الکترونیک خواهد بود. این تنظیمات شامل تنظیم سرعت موتورها و نیز تنظیمات مربوط به سنسورها است. تنظیمات سرعت ها عموما از طریق صفحه نمایش لمسی می‌باشد. تنظیمات سنسور ها نیز بر دو بخش است. نخست تاخیرهای زمانی که در صفحه نمایش است و دوم تنظیمات سخت افزاری سنسور که معمولا شامل تنظیم حساسیت آن می‌باشد. البته جانمایی دقیق سنسور نیز از موارد آن است که باید با دقت صورت گیرد.

در صورتی که در دستگاه ادوات پنوماتیک داشته باشیم، آنها نیز تنظیماتی خواهند داشت. زمان شروع حرکت جک و زمان برگشت جک و همچنین سرعت حرکت های رفت و برگشت جک موارد تنظیمی هستند. زمان ها را به وسیله صفحه نمایش تنظیم می‌کنیم. همچنین سرعت حرکت جک هارا توسط فیتینگ های قابل تنظیم ست می‌نماییم.

اتوماسیون صنعتی

از جمله مهم ترین بخش های دستگاه لیبل زن دارویی، قسمت اتوماسیون صنعتی است. این قسمت را باید قلب تپنده ماشین آلات بدانیم. بخشی که برای آشنایی کامل با آن نیاز به ساعت ها مطالعه و آموزش و همچنین تجربه عملی می‌باشد. برای همین ما قصد داریم تا یک آشنایی مختصر ارائه کنیم. امیدواریم مطالب مطرح شده بتوانند برای شما مفید واقع شوند. در این بخش ادوات بسیار زیادی در کنار هم کار می‌کنند تا اتئوماسیون دستگاه شکل بگیرد.

برای راحتی کار آنها را به سه دسته اصلی تقسیم بندی می‌کنیم. آن سه دسته عبارتند از: کنترل و مانیتورینگ، ورودی ( سنسور ها) و خروجی (عملگرها). در ادامه تلاش می‌کنیم تا با بیانی ساده مطالبی را درباره آنها بیان کنیم. طبیعی است که در قالب چند پاراگرف نمی‌توانیم تمامی حق مطلب را ادا کنیم. اما به زودی طی یک مقاه مفصل مطالب بسیار کامل تری را در این زمینه خدمت شما ارائه خواهیم کرد.

کنترل و مانیتورینگ

مهمترین بخش اتوماسیون صنعتی در دستگاه لیبل زن دارویی کنترل و مانیتورینگ می‌باشد. کار تحلیل داده ها و نیز صدور فرامین و هچنین رصد شرایط از جمله وظایف آن خواهد بود. عموما کار مانیتورینگ را بر عهده یک پنل صفحه نمایش لمسی می‌گذاریم. این پنل دو کار مهم را انجام می‌دهد. نخست نمایش پارمتر های مهم جهت رویت توسط اپراتور و یا سوپروایزر. این کار کمک شایانی برای اپراتور دستگاه خواهد بود. با این کمک او می‌تواند با توجه به نتایج کار، تصمیمات درستی جهت تغییر در تنظیمات دستگاه بگیرد.

دریافت فرامین در مانیتورینگ

کار دیگر دریافت فرامین از طرف اپراتور دستگاه است. این فرامین بسته به شرایط برنامه نویسی ها میتواند متفاوت باشند. اما در کامل ترین حالت آنها شامل موارد زیر خواهند بود.

  1. سرعت موتور نوار نقاله
  2. سرعت موتور فاصله انداز (در حالت فاصله انداز پنوماتیک تاخیر زمانی باز و بسته شدن جک)
  3. سرعت موتور اتوی لیبل
  4. سرعت موتور کشش لیبل
  5. تاخی زمانی برای سنسور رویت ظروف دارویی
  6. تاخیر زمانی رویت اتمام کشش یک لیبل کامل
صفحه راه اندازی دستی

البته بجز موارد بالا، نکات دیگری هم وجود دارند. هرچند نکات ذیل حیاتی نیستند، اما وجودشان کمک خوبی به راحتی کار اپراتور و تیم فنی می‌کند. از جمله آنها فرامین مربوط به راه اندازی دستی (غیر اتوماتیک) است. مواقعی پیش می‌آید که بخواهیم یک موتور را به تنهایی روشن کنیم. به طور مثال برای بررسی عملکرد موتور ها از این فرمان استفاده می‌کنیم. به این ترتیب تیم فنی به راحتی می‌تواند از صحت عملکرد موتورها و نیز نتیجه تعمیرات خود باخبر شود.

نمایش وضعیت

بجز دریافت فرامین، بخش مانیتورینگ کاربری مهم دیگری هم دارد. نمایش اطلاعات و شرایط کاری دستگاه از جمله مسائل حیاتی در اپراتوری دستگاه است. برای یک اپراتور بسیار مهم است که از شرایط کاری دستگاه آگاهی کامل و لحظه ای داشته باشد. به طور مثال، هنگامی که اختلالی در فرایند لیبل چسبانی داریم و لیبل ها بروی بطری ها قرار نمی‌گیرند، میخواهیم به عیب یابی بپردازیم، برای این منظور یکی از موارد بررسی عملکرد سنسور هاست. با استفاده از صفحه مانیتورینگ می‌توانیم به راحتی شرایط کاری صحت عملکرد آنها را بررسی کنیم. 

کنترل

در مورد بخش کنترل عموما دو حالت خواهیم داشت. حالت اول استفاده از یک میکرو پروسسور است که در داخل یک برد کنترلی تعبیه می‌کنیم. این برد بجز میکروپروسسور، المان های الکترونیکی دیگری نیز خواهد داشت. این المان ها برای ارتباط بین میکروپروسسور و نیز بخش های سنسور و عملگر لازم هستند. این برد ها در صورتی که طراحی درستی داشته باشند می‌توانند تکیه گاه مناسبی قلمداد شوند. با این حال بایستی در هنگام مواجه با آنها با احتیاط عمل کرد. اگر شما با دستگاه لیبل زن دارویی مواجه شدید که از این بردها استفاده می‌کند، حتما محتاطانه برای خرید تصمیم بگیرید.

ورودی های سخت افزاری کنترل

در سیستم کنترل بخش مهمی از ادوات را ورودی ها تشکیل می‌دهند. آنها به منزله سیگنال های ورودی سیستم هستند. ورودی ها بر دو قسم سخت افزاری و نرم افزاری هستند. ورودی های نرم افزاری همان اطلاعاتی هستند که از طریق مانیتورینگ ارائه می‌گردند. ورود های ست افزاری نیز بر چند قسم هستند. دسته اول سنسور ها که مهم ترین ورودی ها به شمار می‌آیند. دسته دوم کلید ها که شامل کلید های استارت، استپ و امرجنسی می‌باشد. دسته دیگر شامل ورودی هایی هستند که از ادواتی نظیر درایو ها، کنترل فاز، یو پی اس و ادواتی از این قبیل هستند. 

 

لیبل زن دارویی

لیبل زن ویال

لیبل زن لوله آزمایش

دستگاه لیبل زن دارویی

دستگاه لیبل زن ویال

دستگاه لیبل زن لوله آزمایش

دستگاه لیبل چسبان

لیبل چسبان دارویی

لیبل چسبان لوله آزمایش

دستگاه لیبل چسبان دارویی

دستگاه لیبل چسبان ویال

دستگاه لیبل چسبان لوله آزمایش

لیبل زن دارویی به همراه میز ترافیک

برای دریافت مشاوره رایگان، شماره خود را وارد نمایید.